Što su Miscotti?

mi98.jpg

Izgledaju li vam poznato?

Miscotti su suhi keksići inspirirani talijanskim Cantuccinima ili - šire poznato - Biscottima. Njihovo ime opisuje način pripreme - “bis” - dvaput i “cotto” - pečeni; prvo pečeni pa “prosušeni”, biscotti su imali dugi rok trajanja i bili su prilično hranjivi zahvaljujući dodatku badema, pa su navodno bili omiljeni "snack" rimskih legionara.

Ja ipak mislim da je jedan od razloga bio i to što su tako fini...

Znate li da su se u početku pili uz vino?

Padom Rimskog Carstva, slastice su neko vrijeme bile zapostavljene, ali, srećom, renesansa je donijela i procvat gastronomije i Biscotti su se ponovno pojavili u Toskani, gdje su hedonisti vrlo brzo razvili kulturu jedenja Biscotta uz Vin Santo.

Budući da su bili suhi i prilično tvrdi, umakali su se u vino i tada bi keks vrlo brzo omekšao upivši slatke voćne arome Vin Santa.

... ali i uz kavu, čaj...

Srećom, da li zbog nedostatka vina ili kojeg drugog razloga, Biscotti su se ubrzo počeli posluživati i uz espresso. Naravno, kako su se širili izvan Italije, svaka ih je zemlja  prilagodila svojim navikama, pa ih danas jedni grickaju uz čaj, drugi uz kavu, a ima i onih koji se drže tradicije. Manje tradicionalni su - poput mene - shvatili da je temeljni recept prazno platno i da ga dodaci poput začina, orašastih plodova, komadića suhog voća ili čokolade... mogu pretvoriti u posve novi desert.

Od Biscotta do Miscotta

Bez povezanosti s obitelji Pandolfini koja je u Toskani popularizirala Biscotte, ali s ljubavlju prema hrskavim keksićima, dugo sam radila na receptu, stoga pred vama nisu tradicionalni Biscotti, već Miscotti - moji biscotti u brojnim kombinacijama okusa, nastali sastojak po sastojak, varijaciju po varijaciju.

 

Hrskavi, mirisni i taman slatki, rađeni  ručno s puno ljubavi i pažnje i od posebno odabranih namirnica, u kombinacijama koje niste ni znali da želite.

DSC09188.jpg

Kao njihovi prethodnici, Miscotti su ostali hrskavi, ali po mom receptu ipak nisu tvrdi, već prhki i gotovo nježni. To ne znači da ih ne biste trebali probati uz neko desertno vino ili pak čaj ili kavu. Jer upravo je taj trenutak, ta mala pauza u danu kad se opustimo i uživamo u slatkoći domaćih keksića ono što život čini slađim, zar ne?

Potražite svoje omiljene okuse.

Isprobajte ih!